Шефовете също предпочитат работата от вкъщи, показва проучване

Много от тях биха напуснали работата си, ако ги викат всеки ден в офиса

05.08.2023 | 13:00 Редактор: Михаела Кирилова
Шефовете също предпочитат работата от вкъщи, показва проучване

Една неочаквана група служители води съпротивата срещу петдневната работна седмица в офиса: главните изпълнителни директори.

Докато корпоративният призив за връщане на работниците в офиса се разраства, ново проучване на McKinsey показва, че влиятелна група от висши мениджъри категорично предпочита възможността да работи от вкъщи поне през част от времето.

"Те са с върхови постижения и конкурентите биха могли да ги привлекат с обещанието за дистанционна работа. Тези главни изпълнителни директори може да са малко на брой, но могат да имат огромна важност в организациите", пише Wall Street Journal.

В публикувано този месец проучване сред 13 хил. офис служители в шест държави McKinsey установява, че най-голям дял от служителите, които категорично предпочитат да работят от дома си, са тези, които печелят повече от 150 хил. долара. Тази група заявява, че биха напуснали работата си, ако ги викат всеки ден в офиса, и са готови да заменят повече от 20% от възнаграждението си, за да работят предпочитания от тях брой дни вкъщи. В секторите с "бели якички" като финансите и професионалните услуги работата от дома е по-разпространена, установи McKinsey. Това важи особено силно за най-големите фирми в тези отрасли.

Проучването показва също, че 44% от най-висшестоящите служители държат на предпочитанията си за работа от дома - доказателство, че постоянната гъвкавост остава примамка за привличане и задържане на най-добрите служители.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pexels