Криза в здравната система, недостигът на работници отприщи груба битка

Богати страни нахлуват в здравните системи на други държави в търсене на служители

01.08.2023 | 15:48 Редактор: Михаела Кирилова
Криза в здравната система, недостигът на работници отприщи груба битка

Недостигът на здравни работници отприщва груба битка в цял свят за таланти, при която богати страни нахлуват в здравните системи на други държави в търсене на служители, които да се грижат за застаряващото им население, пише Wall Street Journal.

Конкуренцията помага на страни като САЩ и Австралия да заменят някои медицински сестри, които напуснаха в рекорден брой в разгара на пандемията от Ковид-19. Но също така оставя болници в развиващи се страни и в някои по-богати държави като Великобритания в тежко състояние, тъй като те губят служители за сметка на страни, предлагащи по-високо заплащане.

Австралия е един от най-агресивните "бракониери", като предлага специални бонуси и възможност за бързо издаване на визи. Австралийска рекламна кампания на Британските острови миналата зима включваше служители със слънчева светлина, която влизаше през прозорци зад тях. Кампанията съвпадна с момент, когато британски медицински сестри обявиха стачка заради заплащането, дългото работно време и други притеснения.

"Можете да карате сърф сутринта, да ходите за риба през уикендите, да се включите в курсове по фотография, да пишете книги или да продавате сладка на фермерски пазари", гласеше обява в British Medical Journal за рецепционисти в отделения за спешна помощ.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pexels