Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

"Условията са потресаващи": Предизвикателствата пред българските военни лекари в Мали

Не съжалявам, че дойдох на тази мисия. Отговорността, която носим тук е много голяма, каза кап. д-р Елисавета Грънчарова

27.07.2023 | 23:32 Редактор: Елеонора Танева

Български военни лекари са на специални мисия в Мали. Мисията е започнала преди 10 години като нейната цел е подпомагане и обучение на въоръжените сили на на африканската държава и повишаване техния капацитет.

"България участва в тази мисия от самото и начало през 2013 година, като първият контингент, който пристига тук, е ръководен от подполковник Петър Трендафилов. Нашата основна цел е да се грижим за здравето на личния състав на щаба на мисията тук", заяви капитан д-р Елисавета Грънчарова в ефира на предаването "Директно".

Тя коментира и състоянието на медицинските центрове в столицата на Мали.

"Условията тук са много далеч от това, на което сме свикнали в България. Бих ги нарекла потресаващи, но хората са благодарни на това, което получават", уточни кап. д-р Грънчарова.

Тя добави, че участието в една военна мисия е нещо съвсем нормално в кариерата на един медик под пагон.

"Когато преди години облякох униформата осъзнавах много добре отговорността, която поемам и в никакъв случай не съжалявам, че дойдох на тази мисия. Отговорността, която носим тук е много голяма“, завърши кап. д-р Грънчарова.

Гледайте целия разговор във видеото.