Изкуственият интелект ще "изяде хляба" предимно на жените - ето защо

До края на 2030 г. най-малко 12 млн. работници в САЩ ще трябва да сменят професията си

26.07.2023 | 12:41 Редактор: Тодор Петров
Изкуственият интелект ще

Жените имат повече причини от мъжете да се притесняват от предстоящата вълна от автоматизация и изкуствен интелект, която може да замени почти една трета от работните часове в икономиката на САЩ.

Това е един от изводите в нов доклад на изследователското звено на консултантската компания McKinsey & Co., който разглежда какви ще са тенденциите на пазара на труда до края на 2030 г. в САЩ, съобщава Bloomberg.

В него се изчислява, че вероятността да се наложи жените да сменят професията си е 1,5 пъти по-голяма от тази мъжете да го направят през същия период. Причината е, че те преобладават като брой в индустрии с по-нископлатени работни места, които, според доклада, ще бъдат най-силно засегнати от автоматизацията, включително офис поддръжка и обслужване на клиенти. 

Чернокожите и латиноамериканците също ще бъдат засегнати, тъй като търсенето на работници в хранително-вкусовата промишленост и производството ще намалее.

Според McKinsey Global Institute до края на 2030 г. най-малко 12 млн. работници в САЩ ще трябва да сменят професията си. Част от тези промени ще се дължат на стремежа за постигане на нулеви нетни емисии, което ще доведе до закриване на милиони работни места. Според доклада около 3,5 млн. работни места може да бъдат заличени, докато САЩ се стремят да прекратят емисиите на парникови газове, като най-много ще пострадат работниците в производството на нефт и газ и в автомобилостроенето.

Според доклада работниците на длъжности в офиси - от адвокати и учители до финансови консултанти и архитекти – също ще бъдат сред най-засегнатите от разпространението на генеративния изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI.

Четете повече в investor.bg