Алкалните храни, които подсилват имунитета и ни правят стройни

Сините сливи понижават киселинността в тялото, потискат вредното влияние на свободните радикали

02.08.2023 | 20:24 Редактор: Вяра Димова
Алкалните храни, които подсилват имунитета и ни правят стройни

Алкално-киселинният баланс в тялото е от огромно значение за цялостното здравословно състояние и протичането на процесите в организма. Много е важно да се стремим да се придържаме към златната среда, защото крайностите могат да предизвикат сериозни проблеми.

Поддържането на киселинна среда в организма за дълъг период от време може да създаде условия за възникване на хронични заболявания, възпаления, дегенеративни процеси, рак. Високата киселинност в организма уврежда клетките, пречи на нормалното им делене и регенерация, а това създава условия за тяхното изменение.

Алкалните храни спомагат за понижаване на киселинността в организма. Алкалната среда в тялото подобрява имунитета, регенериращите и оздравителните сили на тялото, намалява риска от рак и дегенеративни хронични заболявания.

Кои са най-полезните алкални храни?

Банани

Бананите са много богат източник на калий, желязо и мед. Тези минерали действат алкализиращо и стимулират регенерацията на червените кръвни клетки. Бананите помагат и в контрола на кръвното налягане благодарение на калия в състава си.

Сини сливи

Сините сливи са алкална храна, която понижава киселинността в тялото. Те имат свойството да потискат вредното влияние на свободните радикали, намалявайки възпаленията в тялото. Понижават киселинността в организма, като предпазват от рак и подпомагат регенерацията и синтеза на червени кръвни клетки.

Лимони

Въпреки че лимоните са кисели, те всъщност са алкална храна. Богати са на лимонена киселина, която балансира алкално-киселинната среда в тялото и потиска възпаленията. Лимоните са още източник на витамин С, който е мощен антиоксидант и подпомага намаляването на възпаленията в тъканите.

Морска сол

Морската сол е много богата на минерали и именно заради това тя е много мощна алкална храна. Добавянето ѝ към ястия и рецепти балансира pH-то в организма, като намалява киселинността.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay