Подходящи храни, които ни помагат да се хидратираме в жегите

При дехидратация е възможно да изпитвате умора, внезапно замайване, проблеми с концентрацията, сухота в устата

20.07.2023 | 11:36 Редактор: Юлиан Христов
Подходящи храни, които ни помагат да се хидратираме в жегите

Жаждата е сигнал, че тялото е дехидратирано. Когато ожаднеете вече изпитвате недостиг на вода и течности в организма си. Освен че трябва да пиете повече вода, за да компенсирате загубата ѝ в летните жеги, е добре да похапвате и повече от някои храни, които допълнително хидратират тялото.

При дехидратация е възможно да изпитвате умора, внезапно замайване, проблеми с концентрацията, сухота в устата, да припаднете. Загубата на течности в организма води и до загуба на електролити. Тези важни минерали участват във функциите на нервната и сърдечносъдовата система. Ето защо е важно да поддържате водния баланс в тялото и да не допускате дехидратация, особено опасна през лятото.

Гаспачото е традиционна студена супа от испанската и португалската кухня. Централно място в гаспачото заемат доматите, които са много богати на вода, калий и ликопен. Бедни са на калории, което означава, че можете да си хапвате гаспачо в изобилие. Доматите са полезни в контрола и на кръвното налягане заради богатото наличие на калий.

Може би последното, което ви се яде през лятото са топли супи и бульони, но те са един много добър начин да се хидратирате и да си доставите важните минерали и електролити. В допълнение супите и бульоните са един от най-добрите източници на колаген, който е важен за всяка клетка в тялото, сухожилията, ставите, костите, косата, кожата, ноктите.

Повече по темата четете в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay