Кои храни е добре винаги да ядем сурови?

Спанакът е един от най-добрите източници на витамин С, но при готвене той лесно се разпада

01.07.2023 | 09:51 Редактор: Вяра Димова
Кои храни е добре винаги да ядем сурови?

Храната, която консумираме, носи на организма ни хранителни вещества, от които той има нужда. Здравословното хранене с полезни храни е ключово за поддържането на добро здраве и красива фигура.

Някои храни обаче губят хранителните си качества, ако бъдат сготвени. Термичната обработка отслабва действието на витамините, минералите, антиоксидантите в състава им, което лишава организма от ценните им качества. 

Кои са храните, които е добре винаги да ядем сурови?

Лук и чесън 

Лукът и чесънът са много полезни. Те съдържат активното вещество алицин. Той е силен антиоксидант, който обаче губи свойствата си при готвене. Затова е по-добре да консумирате лука и чесъна сурови, когато това е възможно. 

Червени чушки 

Червените чушки е добре да се ядат сурови, защото в тях се съдържа витамин С в големи количества. Те са дори по-богати на витамин С от цитрусите. При готвене витамин С се разпада и губи качествата си. Най-добре е да ядете чушките сурови, за да си го набавите. 

Плодове 

Плодовете губят огромна част от хранителните си качества при готвене. Най-добре е да се консумират пресни, въпреки че понякога се налага да бъдат термично обработени при печива и сладкиши.

Спанак 

Спанакът е един от най-добрите източници на витамин С наред с червените чушки. Витамин С много лесно се разпада при готвене.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay