Жегите водят до подуване на крайниците, невинаги това е безобидно

Високите температури причиняват задържане на течности и влияят на тъканите

18.07.2023 | 21:40 Редактор: Вяра Димова
Жегите водят до подуване на крайниците, невинаги това е безобидно

Подуването на ръцете невинаги е безобидно. То може да е провокирано от много фактори. Един от най-честите заподозрени причинители на подуване на ръцете е напълняването. Ако изпитвате трудности да свалите пръстените си, може да сте качили някой друг килограм. Но има и още причини, поради които ръцете ви може да се подуят.

Висока температура

През лятото високите температури и горещините причиняват задържане на течности в организма. Това оказва влияние върху всички тъкани, като ги кара да се подуват. Най-осезаемо е подуването на пръстите на ръцете и глезените на краката. Обувките започват да ви стискат, а пръстените да изглеждат невъзможни за сваляне.

Задържане на течности, но не заради горещина

Задръжката на течности в организма невинаги е провокирана само от високите температури през лятото. В някои случаи може да се дължи на проблем с работата на бъбреците и отделителната система. Възможно е също така в тялото ви да има прекалено високи нива на натрий заради консумация на солени храни.

Физическо претоварване

След тренировка е възможно да усещате ръцете и краката си подути. Въпреки че сте се изпотили обилно, тялото се опитва да задържи водата, която е останала, за да не се дехидратира.

Синдром на карпалния тунел

Синдромът на карпалния тунел е възпалително състояние, засягащо нервите на ръката. Случва се при продължителни еднообразни движения, стискане на компютърна мишка, писане на клавиатура, работа, свързана с повтарящи се движения на ръцете.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay