Какъв ефект има кафето върху мозъка ни?

Кафето е харесвано не само заради вкуса, но и за ободряващия му ефект

03.07.2023 | 21:46 Редактор: Михаела Димитрова
Какъв ефект има кафето върху мозъка ни?

Ново проучване разширява повече информацията за ефектите на кафето. Разглежда се влиянито на кафето, както и конкретно на кофеина върху физиологията, както и върху психиката ни. Сравненията са открили разлика между приема на кафе и приема на кофеин сутринта.

Кафето е харесвано не само заради вкуса, но и за ободряващия му ефект - то помага за бързото разбуждане и по-добра концентрация, редом с други полезни ефекти. 

Голяма част от ефектите на кафето се дължат на една-единствена съставка в напитката - кофеина. Той има доказано действие върху биохимичните процеси в организма, повишавайки отделянето на допамин и подобрявайки паметта. Кофеинът има ефекти не само върху биохимията ни, но и върху психиката ни. 

Научният труд е разгледал разликите между пиенето на кафе и приемането на съставката кофеин отделно. Проведени са ЯМР изследвания, които показват директно ефектите върху мозъка. Резултатите сочат, че и кафето, и кофеинът намаляват свързаността в определена верига в мозъка, наречена DMN, съкратено от default mode network. DMN веригата работи тогава, когато нашият ум "блуждае"  и изпълнява много процеси, които могат да бъдат наречени подсъзнателни. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay


1
2 rate up comment rate down comment 0
Velcho
преди 9 месеца