Глобалното затопляне: Климатът приближава точката, от която няма връщане назад

Температурите на морската вода счупиха рекордите за април и май

01.07.2023 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова
Глобалното затопляне: Климатът приближава точката, от която няма връщане назад

Целта за задържането на глобално затопляне в дългосрочен план в пределите на 1,5 градуса  Целзий става все по-недостижима, тъй като нациите не успяват да си поставят по-амбициозни цели, въпреки месеците на рекордни горещини на сушата и морето, предупреждават експерти по климата, цитирани от Ройтерс. 

Докато пратениците се събираха в Бон в началото на юни, за да се подготвят за предстоящите годишни преговори за климата през ноември, средните глобални температури на въздуха надхвърляха прединдустриалните стойности с над 1,5 градуса Целзий в продължение на няколко дни, посочват от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Въпреки че средните температури временно са надхвърлили прага от 1,5 градуса Целзий и преди, сега за първи път това се случва в северното полукълбо през лятото, което започва на 1 юни.

Температурите на морската вода също счупиха рекордите за април и май.

"Времето ни изтича, защото промяната отнема време", казва климатологът Сара Пъркинс-Къркпатрик от университета на Нов Южен Уелс, Австралия, цитирана от БТА.

Докато климатичните пратеници от двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите подобриха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещини удариха САЩ.

Индия, един от най-уязвимите за климатичните промени региони, съобщи за рязко увеличение на смъртните случаи в резултат на трайно високите температури.

Екстремни горещини бяха регистрирани в Испания, Иран и Виетнам, което породи опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в нещо обичайно.

Страните се споразумяха в Париж през 2015 г. да се опитат да задържат в дългосрочен план повишаването на средната температура в рамките на 1,5 градуса Целзий. Сега обаче има 66 процента вероятност средната годишна стойност да премине този праг за поне една цяла година в периода до 2027 г., прогнозира Световната метеорологична организация (СМО) през май.

Снимка: БГНЕС