Холивуд протестира: Сценаристи недоволни от вълната чуждестранни филми

Гигантът "Нетфликс" има договори за $2,5 млрд. с Южна Корея за производство на сериали

29.06.2023 | 19:25 Редактор: Юлиан Христов

Стачката на американските сценаристи продължава близо 2 месеца. Протестът на над 11 хил. души в гилдията, които спряха работа в началото на май, застрашава киното в Холивуд. На този етап не са обявени нови преговори със студията.

Гилдията на американските сценаристи стачкува от 2 май. В нея членуват близо 11 500 сценаристи в киното и телевизията. Заради протеста спряха редица коментарни предавания, сред които на хитовите водещи Джими Кимъл и Джон Оливър.

Наградите "Тони" бяха отменени, а стрийминг платформите вече започват да пренареждат програмата си. Очаква се забавяне на новия сезон на "Странни неща", на спин-оф продължението на "Игра на тронове" и други. Забавяне ще има и на последната част на "Мисия невъзможна" с Том Круз.

"Стриймингът тотално промени медийния бизнес. Продукциите се държат от шепа хора, които тотално контролират производството и дистрибуцията. Ние всички сме притиснати от студиата. А ние всички работим, за да печелим честно и да живеем добре", коментира сценаристът Дани Стронг.

Гигантът "Нетфликс", който е един от основните играчи на пазара, отговаря на протестите, като продължава да налива пари в бизнеса с азиатските създатели на съдържание. Само за миналата година са сключени са договори за 2,5 милиарда долара с Южна Корея.

Хитът "Игра на калмари" е едно от многобройните заглавия, които ще предложи платформата. Интересът към заглавия от Индия и Индонезия също е засилен. Не е ясно колко дълго ще продължи спирането на работата на американските сценаристи. Не са насрочени нови преговори между големите холивудски студия и сценаристите, които искат по-високо заплащане и гаранции за използването на изкуствен интелект.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Pixabay