Кои летни плодове правят кожата по-красива?

През лятото менюто ни включва по-леки меса и изобилие от пресни плодове и зеленчуци

24.06.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова
Кои летни плодове правят кожата по-красива?

През лятото менюто ни включва по-леки меса и изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Летните плодове са сред любимите на много хора. Обичаме да ги хапваме така, да си приготвяме здравословни десерти с тях, сладоледи, смутита. Вижте няколко летни плода, които правят кожата по-здрава и красива.

Диня

Сочната и вкусна диня е богата на витамин С и ликопен, които са естествени антиоксиданти и е известно, че предпазват кожата ни от вредните ефекти на свободните радикали. Именно свободните радикали причиняват окисляване на кожата и ускоряват процесите на стареенето ѝ. Също така, витамин С насърчава синтеза на колаген, който е от съществено значение за поддържане на еластичността и хидратацията на кожата.

Кайсии

Кайсиите са с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С, който помага в борбата със свободните радикали в тялото. Също така се смята, че допринася за намаляване на признаците на стареене. Кайсиите също имат и противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят симптомите на акне, сочат изследвания. В допълнение, консумацията им ни осигурява витамини А, К и фолат, които са ефективни за подобряване на цялостното здраве на кожата.

Ягоди и други горски плодове

Имат малко калории, но са невероятно богати на хранителни вещества, много полезни за организма и кожата. Техните концентрации на антиоксиданти са големи, сочат изследвания, особено на важния витамин С. Ягодите ни осигуряват и флавоноиди, които действат срещу свободните радикали. Също така са чудесен заместител на сладкишите, а знаем, че захарта вреди на колагена в кожата.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay