Проучване твърди: Със затоплянето на климата се увеличават ухапванията от кучета

Четириногите са статистически по-склонни да проявяват агресивно поведение на ухапване в горещи, слънчеви и задушни дни

18.06.2023 | 18:15 Редактор: Юлиан Христов
Проучване твърди: Със затоплянето на климата се увеличават ухапванията от кучета

Повишаването на глобалните температури може да има един особено неочакван страничен ефект: ухапвания от кучета.

Според ново проучване на Харвардското медицинско училище кучетата са статистически по-склонни да проявяват агресивно поведение на ухапване в "горещи, слънчеви и задушни дни".

"Хората извършват повече насилствени престъпления, когато температурата и замърсяването на въздуха са по-високи", пишат учените в статията, публикувана в списание "Nature".

"Проучваме дали ежедневните проценти на кучета, които хапят хора, се влияят от факторите на околната среда", казват експертите.

"Стигаме до заключението, че кучетата или взаимодействията между хората и кучетата са по-враждебни в горещи, слънчеви и задимени дни", продължават изследователите, "което показва, че обществената тежест на екстремните горещини и замърсяването на въздуха включва и агресия на животните."

За да стигнат до печалното си заключение, изследователите използват публично достъпни данни от осем града в САЩ, за да анализират над 70 000 документирани случая на ухапване от кучета, всички регистрирани през периода 2009-2019 г. (данните за пандемията умишлено не са включени), уточнява БГНЕС.

След това те съпоставят случаите на ухапване от кучета с наличните метеорологични данни. Със сигурност регистрираните ухапвания от кучета са се увеличили с 11% в дни с особено висока степен на излагане на ултравиолетови лъчи, с 4% в дни с повишена температура и с 3% в дни, в които озонът, често срещан замърсител, е бил по-разпространен.

Очарователно е, че вероятността от ухапване от куче всъщност е малко по-малка в дъждовни дни.

Проучването има някои забележителни ограничения. В крайна сметка горещината не е единственият фактор за агресия, а изследователите от Харвард внимателно отбелязват в статията си, че в използваните от тях записи за ухапвания липсват подробности като породата или пола, в допълнение към информацията за ухапванията като възраст, пол и "познаване на кучето и взаимодействието, довело до ухапването.

И за да бъдем справедливи към най-добрия приятел на човека, нашите любими кучета не са единствените животни, които стават изключително злобни в жегите. Както изследователите отбелязват в статията, подобна връзка при хората е добре документирана. Освен това, кой не става малко по-груб, когато е горещо навън?

Във всеки случай обаче, ако това лято е подобно на миналогодишното, може би ще искате да помислите за по-ранно разхождане на кученцето си - и може би не забравяйте винаги да носите допълнителни лакомства.

Снимка: Pixabay