Детето ви е непослушно? Спрете с командите и привлечете вниманието му

"Не" и "недей" объркат детското съзнание

10.06.2023 | 10:35 Редактор: Петя Кръстева
Детето ви е непослушно? Спрете с командите и привлечете вниманието му

Ако имате дете (или деца), няма как през съзнанието ви да не е минавал един въпрос: "Защо детето не ме слуша?" В такива моменти вероятно започвате да губите кураж, да се обезсърчавате, да мислите как нямате никакъв авторитет пред детето и то не ви уважава. Толкова ли е сложно? Трябва ли отглеждането на едно дете да е свързано с някакви специални умения? В следващите редове ще ви предложим няколко лесни методики, с помощта на които ще накарате детето ви не само да слуша, но и да ви чуе наистина. Ето ги и тях:

Бъдете на едно ниво в комуникацията

Ако искате детето наистина да ви чуе, уверете се, че привличате вниманието му - това означава зрителен контакт. Често пъти ние говорим на децата си отдалеч, обърнати с гръб, или дори от другата стая. Респективно – те не обръщат внимание на това, което ние ги питаме. Можете дори да правите следното – да приклекнете леко, за да достигнете ръста на детето и да го погледнете в очите. Така можете да бъдете уверени, че то не само ви чува, но и вижда, укрепвайки комуникацията си един с друг.

Опитайте се да използвате по-малко отрицателни команди

Казваме ги всеки ден и очакваме, че децата ще се подчинят безропотно и забравяме, че те все пак са деца. Съзнанието им работи по малко по-различен начин от нашето. Когато кажете на детето си: "Не докосвай брат си" например - такава отрицателна команда, съдържаща в себе си "не" и "недей", изисква от него "двойна обработка". Детето трябва да си отговори на въпросите: "Какво тя НЕ иска да правя" и "Какво тя иска да направя вместо това?". Това е объркващо и противоречиво. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Понякога просто трябва да се поучим от децата. И да не забравяме, че бързо се учат и копират. Внимавайте как се държите пред децата, назависимо дали са вашите деца или чужди. Сигнализирай за неуместен коментар