Хапвайте диня при болки в мускулите и ставите

Тя е богата на ликопен, който е антиоксидант

24.05.2023 | 22:40 Редактор: Петя Кръстева
Хапвайте диня при болки в мускулите и ставите

Динята е плод, който свързваме с утоляване на жажда в горещите летни месеци. Нейният сезон скоро наближава и ако все още не сте я включили в менюто си, време е да го направите. И то не защото динята е просто сочна и сладка, а защото тя има невероятни ползи за здравето, заради които може да се нарече истинска суперхрана.

Динята притежава невероятни качества. Тя съдържа много мощни антиоксиданти, които не само ви предпазват от бръчки и стареене, но и забавят стареенето на клетките, потискат развитието на ракови изменения, намаляват стреса и възпаленията във всички тъкани. Активните вещества в динята се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления и вредни изменения в клетките и тъканите. 

Червеният цвят на динята се дължи на ликопена в нея. Този пигмент е антиоксидант по рода си. Среща се в червените плодове и зеленчуци и притежава много мощно действие в много отношения. 

Динята има свойството да облекчава болки в мускулите, ставите, меките тъкани. Според изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирано от healthdigest.com, динята и сокът от нея имат свойството да потискат болките в мускулите след тренировка.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay