Откриха ново лекарство, помагащо при сърдечна недостатъчност

Медикаментът облекчава симптомите и забавя прогресията на заболяването

22.05.2023 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Откриха ново лекарство, помагащо при сърдечна недостатъчност

Обещаващо ново лекарство дава резултати за подобряване на сърдечната функция при сърдечна недостатъчност. Този метод за лечение работи като блокира определен рецептор в организма, свързан с дихателни проблеми.

Сърдечната недостатъчност е заболяване на сърцето, при което то не е способно да изтласква необходимото количество кръв за нормалната функция на организма. Обичайно заболяването е хронично и няма крайно лечение.

Леченията са насочени към облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването и могат да бъдат медикаментозни и касаещи хранителния режим. Използва се и електрически кардиостимулатор - пейсмейкър, който подава импулси към сърцето, за да забърза функцията му.

Неспособността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв води до натрупване на течности в сърдечно-съдовата система, което води до запушване на някои рецептори в кръвоносните съдове. Именно един от тези рецептори може да крие в себе си възможности за нов вид лечение за сърдечна недостатъчност.

Каротидното тяло е една съвкупност от рецептори, което се намира в каротидната артерия. Когато рецепторите засекат намаляване на притока на кръв и циркулацията на кислород, се активира симпатиковата нервна система – рязко се вдига кръвното налягане и дишането става учестено.  

Четете повече в Puls.bg.