Дефицитът на калций нарушава сърдечния ритъм, добавете плодове в менюто си

Липсата му може да повлияе и на нивата на магнезий в организма

10.04.2023 | 13:17 Редактор: Петя Кръстева
Дефицитът на калций нарушава сърдечния ритъм, добавете плодове в менюто си

Калият е минерал с жизненоважно значение за редица функции в тялото. Той участва в транспорта на нервни сигнали от мозъка към мускулите и сърцето. Отговаря за много функции на бъбреците, сърдечносъдовата система и контрола на нивата на натрия в кръвта. Недостигът на калий в организма може да има доста негативни последици. Основните източници на калий са плодовете и зеленчуците и именно заради това е важно да се набляга на тях в диетата. Когато в организма има лек недостиг на калий, могат да се появят оплаквания като запек, умора, слабост в мускулите, липса на енергия. Когато обаче е налице по-сериозен дефицит на калий, здравословното състояние може значително да се влоши. В по-тежки случаи дори животът може да бъде застрашен, тъй като калият е много важен и незаменим електролит.

Какви могат да бъдат симптомите и оплакванията?

Нарушения в сърдечния ритъм

Калият отговаря за преноса на нервни сигнали от мозъка до сърцето. Те контролират сърдечния ритъм и го стимулират да бие равномерно. Когато има недостиг на калий в организма, това може да предизвика нарушения в ритъма на сърцето. Възможно е да са налице и мускулни крампи, които се усещат в различни мускули в тялото, включително в сърдечния мускул. При нарушен ритъм на сърцето може да се появят усещания като пърхане в гръдната област, "преобръщане" на сърцето, пропускане на удар или два бързи удара един след друг. Ако нарушенията в сърдечния ритъм не се овладеят, това може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Дефицитът на калий може да повлияе и на нивата на магнезийМинералите в тялото са свързани помежду си, затова недостигът на калий може да се отрази върху нивата на магнезий. Магнезият също има много важни функции в тялото. Той участва и в транспорта на калий до клетките и тъканите. Когато в диетата няма достатъчно храни, богати на магнезий като авокадо, боб, фъстъци, соево мляко, ядки, спанак - това може да повлияе негативно и на нивата на калия.

Четете повече по темата в az-jenata.bg