Висок риск от от сърдечно заболяване поне 18 месеца след преболедуван Ковид-19

Това сочат резултатите от изследване на близо 160 000 души

23.01.2023 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Висок риск от от сърдечно заболяване поне 18 месеца след преболедуван Ковид-19

Ковид-19 се свързва с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване и смърт - краткосрочно и дългосрочно, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес". Това сочат резултатите от изследване на близо 160 000 души, публикувано в сп. "Кардиоваскюлър рисърч", изданието на Европейското кардиологично дружество.

В сравнение с незаразените хора вероятността от смърт при пациентите с Ковид-19 е до 81 пъти по-висока в първите три седмици от инфекцията и остава пет пъти по-висока до 18 месеца по-късно.

"Пациентите с Ковид-19 е по-вероятно да развият множество сърдечно-съдови състояние в сравнение с незаразени хора, което вероятно допринася и за повишения риск от смърт", каза авторът на изследването проф. Йън Уонг от университета на Хонконг, Китай, цитиран от БТА.

"Резултатите сочат, че пациентите с Ковид-19 трябва да бъдат наблюдавани поне една година след възстановяване от острата фаза на заболяването за диагностициране на сърдечно-съдови усложнения от инфекцията, които са част от продължителното боледуване", допълни той.

Снимка: Bloomberg.com