Невероятно вкусната комбинация от банан и шоколад ни прави по-щастливи

Спортът също може да повлияе на настроението ни

12.05.2023 | 19:41 Редактор: Петя Кръстева
Невероятно вкусната комбинация от банан и шоколад ни прави по-щастливи

Имате ли любими храни и напитки, които са здравословни? Вярвате или не, това, което консумираме всеки ден, може да окаже влияние върху нашето настроение. Няма човек, който да не иска да се усеща щастлив по-често, ако е възможно - всеки ден. Хубавото е, че има начин освен със спорт, да си помогнем и консумирайки определени храни. Според редица западни изследвания, кокосов орех, кокосово мляко, горски плодове, храни, богати на цинк са сред тези, които повишават естествено нивата на щастливите хормони.

Тъмен шоколад

Въпреки че тъмният шоколад не е любим на всички, редица западни изследвания показват, че той е сред храните, които могат да повлияят положително на настроението ни. Има три основни компонента, открити в шоколада, които се свързват с чувството за щастие. Това са триптофан, теобромин и фенилетилаланин. Триптофанът е аминокиселина, която мозъкът използва за синтеза на серотонин. Теоброминът е слаб стимулант, който може да подобри настроението ни, смятат учени. Междувременно фенилетилаланинът е друга аминокиселина, използвана от тялото за отделянето на допамин, който действа като естествен антидепресант

Банани

Бананите са друга храна за добро настроение. Те спомагат за синтеза на серотонин. Вкусните плодове ни осигуряват витамин B6, който спомага за отделянето на серотонин. Освен това, съдържат и магнезий, който също се свързва с управлението на стреса, сочат изследвания.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay