На какво може да се дължи сърбежът по скалпа?

Системни заболявания, какъвто е дерматомиозитът, често се проявяват по скалпа

11.05.2023 | 11:09 Редактор: Вяра Димова
На какво може да се дължи сърбежът по скалпа?

Сърбежът по скалпа е често срещан дерматологичен проблем. Той може да се дължи на различни състояния и често диагнозата и терапията се назначават трудно.

Това е водещият симптом, който предизвиква в определена степен дистрес и влияе на качеството на живот. В кожата няколко фактора могат да имат значение за патогенетичните механизми и появата на сърбеж - хистамин, кожни сетивни рецептори, нервни окончания от тип С и цитокини.

Сърбежът може да бъде класифициран в 4 категории, според механизмите на появата му – пруриорецептивен, неврогенен, невропатен и психогенен. Състоянието може да бъде остро или хронично – с продължителност над 6 седмици и може да се прояви като генерализиран или локализиран сърбеж.

Чести причини за сърбеж по скалпа са себорейният дерматит или псориазисът, но сърбеж може да се появи и на други места по тялото, без да са налични кожни лезии. Системни заболявания, какъвто е например дерматомиозитът, често се проявяват със сърбеж по скалпа и са резистентни на лечение.

Патофизиологичните механизми на сърбежа по скалпа не са все още напълно изяснени, поради комплексното и неизвестно естество на механизмите, действащи в кожата и нервната система.

Множество структури и медиатори в скалпа се предполага, че участват в патогенетичните механизми на поява на сърбеж. Кожата на скалпа е богато кръвоснабдена от множество кръвоносни съдове и се инервира от клоновете на триглавия нерв. Тя съдържа множество космени фоликули и мастни жлези, съдържа специфична флора – микробиом, което я прави склонна към развитие на различни дерматологични заболявания.

Множество психологически фактори от ежедневието влияят на възприятието и интензитета на сърбежа.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay