Какви са причините за сърбеж по скалпа?

При много пациенти сърбежът по скалпа може да влоши значително качеството на живота

10.11.2022 | 23:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Какви са причините за сърбеж по скалпа?

Сърбежът на скалпа, наричан още пруритус, се характеризира с дискомфорт, дразнене и сърбеж по скалпа, понякога дори с наличие на корички и пърхот. При много пациенти сърбежът по скалпа може да влоши значително качеството на живота. Ето защо е важно да се определят причините за това състояние, за да се приложи ефективно лечение, което бъде адаптирано към типа скалп и оплакванията.

Какви са причините за сърбеж по скалпа?

Сърбежът в скалпа най-често се дължи на влиянието на множеството фактори, които действат агресивно върху баланса на средата в скалпа. Те могат да бъдат както от външни, така и от вътрешни източници, но каквато и да е причината за това агресивно действие, резултатът винаги е един и същ - дразнене и сърбеж по кожата на скалпа, пърхот, понякога дори могат да доведат до псориазис и поява на зачервени лезии, покрити с коричка.

Засегнатият скалп може да доведе до масивна загуба на коса или намален растеж на косата, при което тя става тънка и лесно се накъсва. Ето защо е важно скалпът да се третира бързо, за да се предотврати обостряне на състоянието.

Външни причини

Различни фактори могат да имат влияние върху здравето на скалпа:

  • Сезонни климатични промени;
  • Замърсяване;
  • Употребата на неподходящи продукти за грижа за косата или твърде честата им употреба;
  • Сешоар - , ако се използва твърде често и на висока температура, сешоарът изсушава кожата на скалпа, горещият въздух може да изгори скалпа и да повреди структурата на косъма, което води до засилване на сърбежа.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay