Не пренебрегвайте болките в езика, карциномът е най-честият вид рак на лигавицата

Пациентите обикновено късно се обръщат за помощ към лекар по дентална медицина

08.05.2023 | 22:31 Редактор: Вяра Димова
Не пренебрегвайте болките в езика, карциномът е най-честият вид рак на лигавицата

Карциномът на езика е най-честият вид рак от тези на оралната лигавица. В най-голям процент от случаите е разположен по страничните ръбове на езика. Тъй като е много агресивен и се развива бързо, в голям процент от диагностицираните случаи се откриват метастази в близките лимфни възли.

В последните години се наблюдава спад на карциномите, свързани с тютюнопушенето в развитите страни. Това се обяснява с мащабните кампании против тютюнопушенето. Въпреки това се съобщава за все по-често срещан рак на езика при по-млади пациенти.

Клиничните данни показват, че при пациентите над 45-годишна възраст, от рак на езика страдат много по-често мъжете (над 70-80% от случаите). При по-млади пациенти обаче, засягането на мъже и жени е почти еднакво.

Проучване, проведено през 2018 г. сочи, че над 5% от случаите на рак на езика са при пациенти под 45-годишна възраст. Смята се, че тенденцията броят на случаите рак на езика при все по-млади хора да расте се запазва. Това според някои автори е асоциирано с по-честите прояви на различни папилома вируси в устата (HPV), както и на други заболявания в близките структури, мутации в някои гени и др.

Пациентите обикновено късно се обръщат за помощ към лекар по дентална медицина, тъй като в началото симптомите са незначителни. Описват се лек дискомфорт и/или болка при движение на езика (хранене, говор), парене, липса на вкусови и двигателни усещания.

При напредване на заболяването се наблюдават по-отчетливи симптоми - силна болка, която може да отива към ухото, долночелюстната става, пода на устната кухина. Затруднено е храненето, преглъщането и говорът става неясен.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay