Учени откриха ключа към ефективно противозачатъчно хапче за мъже

Проучване откри функцията на Arrdc5 в регулирането на производството на сперматозоиди

19.04.2023 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
Учени откриха ключа към ефективно противозачатъчно хапче за мъже

Ключът към ефективно противозачатъчно хапче за мъже може да се крие в ген, който се намира само в тестисите. При много видове бозайници може да се намери Arrdc5 - молекули, съдържащи арестин.

Този вид белтък се съдържа единствено в тъканта на тестисите. Проучване на Университета във Вашингтон открива функцията на Arrdc5 в регулирането на производството на сперматозоиди, като при тестове, където дейността на гена е била временно преустановена производството е намаляло значително, което потенциално може да доведе до временна стерилност. 

Arrdc5 също така може има с връзка с олигоастенотератоспермия. Синдромът на олигоастенотератоспермия е състояние, когато настъпват необичайни промени в спермата. Тези промени могат да бъдат значително намалено количество сперматозоиди, проблеми при придвижването на сперматозоидите при еякулация или промяна на формата на сперматозоидите. 

Разработването на противозачатъчно лекарство за мъже, използвайки Arrdc5 би имало огромно преимущество пред контрацепцията, където са засегнати полови хормони като тестостерон, който участва както в производството на сперматозоиди в тестисите, така и в производството на червени кръвни клетки в тялото, както и в изграждането на мускулна сила и костна плътност.

Друг проблем при търсенето на противозачатъчни хапчета, засягащи половият хормон представлява възрвръщането на нормални нива на тестостерон. Този проблем може да бъде избегнат с Arrdc5.

Четете повече на Puls.bg.

Снимка: Pixabay