От кои храни се влияят хормоните на щитовидната жлеза?

Храненето има голямо значение за функциите на щитовидната жлеза

04.06.2022 | 12:45 Редактор: Ваня Кузманова
От кои храни се влияят хормоните на щитовидната жлеза?

Повишената функция на щитовидната жлеза е проблем, който провокира секреция на прекалено много хормони на жлезата. Съществуват различни причини за нарушена функция на щитовидната жлеза, като всеки от тях провокира проблеми с метаболизма, теглото, храносмилателната система и други системи, според клиника Майо.

Натурални начини за стимулиране на щитовидната жлеза

Повишената функция на щитовидната жлеза се причинява от различни състояния, като най-честите от тях са болестта на Грейвс, болестта на Плъмър, тиреоидит, според healthdigest.com. При повечето от тези състояния е налице автоимунно заболяване, което води до хипертиреоидизъм. Тялото образува антитела, които карат клетките на щитовидната жлеза да стимулират повишено производство на хормони на щитовидната жлеза, от които тялото не се нуждае в такива количества.

Какви са най-честите симптоми на повишена функция на щитовидната жлеза?

Според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com, сред най-честите симптоми на хипертироидизъм са загуба на тегло, учестен сърдечен ритъм, нервност, проблеми с храносмилането, диария, изтъняване на кожата, безсъние, прекомерно изпотяване, подуване в областта на шията, гуша, проблеми с менструалния цикъл, косопад, загуба на мускулна маса, слабост, изпъкване на очите.

Тъй като много състояния биха могли да наподобяват повишена функция на щитовидната жлеза, а симптомите са разнородни и могат да се свържат с други състояния, силно препоръчително е да се консултирате с лекар, който да проведе необходимите изследвания.

Храненето има голямо значение за здравето, както и за функциите на щитовидната жлеза. Когато имате доказана повишена функция на жлезата, трябва да се съобразявате с консумацията на храни, някои от които имат негативен ефект върху здравето, други тъкмо обратното – имат полезно влияние при хипертиреоидизъм.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Манчо Ку.естия
преди 1 година
Моля ,хранете се с вашите ф.калии ,за да нямате проблеми със щитовидната жлеза. Накрая се превръщате в едни цялостни ф.калии и забравяте за щитовидната жлеза. Сигнализирай за неуместен коментар