Пролетта дойте, а с нея и умората - типичните симптоми и как да се справим с тях

С правилно хранене, достатъчно движение и пълноценен сън може да преборим неприятното чувство

11.04.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Пролетта дойте, а с нея и умората - типичните симптоми и как да се справим с тях

За да преминем по-лесно през този преходен период на адаптация на организма към пролетната умора, на първо място трябва да обърнем внимание на хигиената на живот. Храненето трябва да бъде насочено към преодоляване на евентуални дефицити, които сме развили през зимния период. Това каза ендокринологът д-р Калина Топузова.

Тя посочи симптомите на пролетната умора, характерни за този преходен период – намален тонус, нарушения в съня, като по-трудно събуждане сутрин, липса на мотивация за извършване на обичайните дейности, раздразнителност, главоболие. Смяната на климатичните условия може да окаже влияние и върху артериалното налягане, допълни д-р Топузова.  

Чрез балансирано и пълноценно хранене можем да преодолеем дефицитите в организма.

"Трябва да подбираме по-крехки, немазни меса, да консумираме повече пресни плодове и зеленчуци, чрез които да си набавим важни витамини и минерали, да предпочитаме пълнозърнестите храни, богати на фибри. Добрата хидратация също е не по-малко важна. Необходимо е да пием достатъчно количество вода, като препоръките са за 1,5-2 литра. За всяка напитка, съдържаща кофеин, е добре да изпиваме допълнителна чаша вода", обясни тя.  

Важен момент е и осигуряването на достатъчно пълноценен сън – минимум 7-8 часа. Физическата активност също е важен фактор, който ще ни помогне да се справим с натрупания стрес, пише "Фокус".

"Поне 30 минути дневно някакъв вид физическа активност, като това може да се изразява и в разходки сред природата, на слънце", поясни д-р Топузова.  

Снимка: pixabay