Преборете тревожността с повече спорт и качествен сън

Чувство на нервност, безпомощност, обреченост или страх – това са само малка част от симптомите ѝ

06.04.2023 | 22:06 Редактор: Петя Кръстева
Преборете тревожността с повече спорт и качествен сън

Ако преди години терминът "anxiety" беше нещо екзотично, към днешна дата това съвсем не е така. Все повече хора изпитват леки или по-тежки форми на психични разстройства и може би това се превръща в една модерна пандемия. Каквито и да са причините, може би едни от основните са забързаният начин на живот и стресът. Към тях може да причислим и пандемията от Ковид-19, която наложи нови правила на общуване и работа. Как да постъпите, когато изпитвате тревожност? 

Разпознайте симптомите

Чувство на нервност, безпомощност, обреченост или страх – това са само малка част от симптомите, които показват, че може би страдате от тревожност. Към това можем да добавим и потене, треперене, повишен пулс, натрапчиви мисли.

Бъдете активни

Уверете се, че имате режим, който включва физическа активност поне няколко пъти седмично. Упражненията могат да бъдат много мощен инструмент за справянето със стреса и освен това, те могат чувствително да подобрят настроението ви и да ви помогнат да поддържате едно по-добро общо физическо състояние. Ако не знаете откъде да започнете, като за начало отделете поне 25-30 минути. След известно време можете да увеличите натоварването и продължителността му.

Превърнете съня в приоритет

В съвременния начин на живот на хубавия сън се гледа като на отживелица и все повече хора мислят, че могат да бъдат пълноценни и здрави, ако спят по 5-6 часа на нощ. Това обаче изобщо не е така. Ако искате да сте здрави не само физически, но и психически, постарайте се да си набавяте поне 7 часа сън на денонощие. Два часа преди часа за сън избягвайте употребата на електронни устройства.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay