По тези признаци ще разберете дали сте токсично независими

Един от тях е да искате да правите всичко сами

18.03.2023 | 07:00 Редактор: Вяра Димова
По тези признаци ще разберете дали сте токсично независими

Зависимостите никога не носят ползи за нас, без значение за какъв вид зависимост става въпрос. За оформянето ни като личности голяма роля играят събитията в живота ни, семейната и приятелска среда. Знаем, че не бива да допускаме в живота си влиянието на токсични хора, защото ни носят само разруха. Как да разпознаем дали сме токсично независими и това ни пречи да постигнем щастие?

1. Изпитвате голяма трудност да поискате помощ – Вероятно през по-голямата част от живота ви се е налагало да разчитате на себе си и това разбира се е повлияло на вашето его. Когато сте твърде независими, това някой да ви предложи помощта си, би се отразило зле на самочувствието ви.

2. Предпочитате да правите всичко сами – Тогава не се учудвайте, ако дори близки хора са се отказали да ви съдействат. Дали пък вашето мото е това, че ако искате да бъде нещо направено както трябва, то трябва да разчитате само на себе си. 

3. Вие решавате всичко сами – Да взимаме мъдри решения за живота си е част от здравословната независимост. Това е важен знак за зрялост, но понякога дори и емоционално силните хора се нуждаят от мъдър съвет. Ако сте свръхнезависими, то вероятно рядко питате за мнение и смятате, че никой освен вас не знае какво е най-добро за живота ви.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay