Кафето намалява риска от диабет тип 2?

Високото ниво на кофеин в кръвта може да ограничи и количеството телесни мазнини

16.03.2023 | 22:44 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кафето намалява риска от диабет тип 2?

Високото ниво на кофеин в кръвта може да ограничи количеството телесни мазнини и риска от развитие на диабет тип 2.

В светлината на тези констатации потенциалната роля на безкалоричните кофеинови напитки за намаляване на рисковете от затлъстяване и диабет тип 2 вероятно сега си струва да се проучи.

По-рано публикувани изследвания показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе дневно е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Една средна чаша съдържа около 70-150 mg кофеин.

Обсервационните проучвания, провеждани до момента, не могат надеждно да установят причинно-следствените ефекти от приема на кофеин поради други потенциално влиятелни фактори. Нещо повече, трудно е да се разграничат специфичните въздействия на кофеина от другите съединения, включени в кофеиновите напитки и храни.

Затова, за да се установи какъв ефект имат по-високите нива на кофеин в кръвта върху телесните мазнини и дългосрочните рискове от диабет тип 2 и големи сърдечносъдови заболявания като коронарна артериална болест, инсулт, сърдечна недостатъчност и нередовен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене), е използвана менделска рандомизация.

Менделската рандомизация е техника, която използва генетични варианти като заместители на конкретен рисков фактор. В този случай това са нивата на кофеин в кръвта. Те са използвани за получаване на генетични доказателства в подкрепа на определен резултат – в това проучване, тегло (индекс на телесна маса) и риск от диабет тип 2.

Прочети още в Puls.bg.

Снимка: Pixabay