Ето с какво може да заместите кафето

Според диетолози тази напитка може да реши проблемите ви с кожата

05.03.2023 | 12:13 Редактор: Вяра Димова
Ето с какво може да заместите кафето

Тъй като все повече и повече хора се опитват да намалят кафето, мнозина се насочват вместо това към матча – богата на кофеин алтернатива, известна с наситения си цвят.

Това е вид зелен чай, но не този на насипни листа, който накисвате в гореща вода. Матча е прах, направен от смлени листа от зелен чай. Тъй като е пълен с по-висока концентрация на хранителни вещества, отколкото можете да получите от традиционния сорт, може да очаквате да се насладите на много повече предимства от матча.

Хубавото е, че в наши дни почти навсякъде може да си поръчате чай от матча. Богатата история на зеления чай обаче датира от 12 век и е важен компонент в японската култура повече от 800 години. Ползите от матчата, изброени по-долу, може да ви убедят да замените ежедневното кафе с чай.

1. Множество витамини и антиоксиданти
Зеленият чай съдържа вид антиоксиданти, наречени катехини, както и друга група, наречена полифеноли. Матча на прах предлага мегадоза от тези мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на увреждането на клетките и предотвратяване на хронични заболявания.

2. Засилва блясъка на кожата
Диетолозите препоръчват да опитате матча чай вместо кафе за една седмица, ако имате проблеми с кожата. Витамин С в сорта стимулира производството на колаген, а витамин В може да помогне за насърчаване на обмяната на здрави кожни клетки.

3. Повече енергия
Матча на прах съдържа около три пъти повече кофеин в сравнение с алтернативните видове чайове. Черният чай има 47 мг кофеин в чаша, а зеленият има 28 мг. За сравнение, матча осигурява цели 70 мг. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay