Децата са най-честите жертви на апендисита, в повечето случаи се налага операция

Острото възпаление включва коремна болка, температура и повръщане

16.03.2023 | 12:33 Редактор: Вяра Димова
Децата са най-честите жертви на апендисита, в повечето случаи се налага операция

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – вермиформено образувание в началото на дебелото черво, богат на лимфоидна тъкан. Острият апендисит е сред най-честите причини за внезапна поява на коремна болка и най-честото състояние, което води до спешна хирургична интервенция при децата.

Острият апендисит има класически симптоми, които включват: коремна болка, температура и повръщане. Но въпреки това диагнозата може да бъде много трудна, тъй като невинаги се наблюдават типични оплаквания.

Изключително важно е своевременното диагностициране поради рисковете от усложнения при забавяне. Напредването на процеса води до руптура и съпътстващи усложнения, особено при по-малките деца. Благодарение на образните изследвания се наблюдава значително по-бърза реакция и все по-малко случаи на руптура.

Дефинитивното лечение е апендектомия – хирургично отстраняване на апендикса. В началото още с поставянето на диагнозата се стартира антибиотична терапия и обезболяване. Пациентът остава под интензивно наблюдение и мониториране.

Острият апендисит е сложно заболяване, при което освен вариации в клиничното протичане, може да има разнообразна етиология и патофизиология. Според една от теориите апендиситът може да се дължи на обструкция на лумена, като при деца най-често тя настъпва в резултат на лимфоидна хиперплазия. Причините за самата лимфоидна хиперплазия са спорни, но се предполага ролята на дехидратацията и вирусните инфекции.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay