Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Децата с епилепсия се оказват нежелани в училище - родители мислят, че са заразни

Проблемите пред малките и големите пациенти споделиха Веска Събева и Мария Гергова

16.02.2023 | 11:32 Редактор: Елеонора Танева

 

Всяка година през февруари световната общност отбелязва Деня за борба с епилепсията. При 70% от случаите пристъпите могат да бъдат регулирани с лекарства. Един от основните проблеми в България е липсата на регистър на хората с епилепсия.

"Този ден алармира обществото за стигмата около хората с епилепсия, това е проблем в цял свят. Ние искаме тези хора да имат равни шансове, но когато не могат да отидат в детска градина, университет, да получат работа - няма как да кажем, че всичко останало е по-важно, това е огромна част от живота", заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева в студиото на "Директно".

Тя беше категорична, че директорите трябва да получат забрана да отказват прием на ученици с епилепсия. Но в същото време лекарите и учителите да бъдат обучени как да реагират в случай на криза. 

"Не трябва един директор да казва, че това дете не може да бъде в училището или че родителят е твърде амбициозен, за да иска естествена среда. Това говори за проблеми в мисленето. Архитект беше питал съпруга ми дали синът ни е заразен... Тези деца и хора могат, те имат способности, които трябва да забележим и развием", добави Събева.

В България има само един дневен център за работа с деца с епилепсия. 

"Стараем са да живеят щастливо, освен терапиите, организираме различни дейности, които целят социализацията им", каза пред Bulgaria ON AIR директорът на "Безброй чудеса" Мария Гергова.

В Центъра има дълъг списък с чакащи. "Чакат някой да се откаже, да напусне града или държавата, да го изпишем при навършване на определената възраст, която при нас е 35 г.", уточни Гергова. 

Много възрастни крият, че имат епилепсия, за да започнат работа.

"Криенето поставя всички в риск. Когато разберат, колегите му започват да го отбягват. Когато хората не са широкоскроени, започват да го отбягват и той остава сам. Те не го изгонват, сам напуска, защото не може да гледа погледите на съжаление, на очакване. И се търси ново работно място, където отново не се съобщава", даде пример Веска Събева.

Гледайте целия разговор във видеото.