Забравете за ограниченията: Хапвайте "вредни" храни веднъж седмично, за да отслабвате

Диетата не е режим, който трябва да спазвате само определено време

06.03.2023 | 22:50 Редактор: Петя Кръстева
Забравете за ограниченията: Хапвайте

Преди да започнете да се съмнявате и да изучавате поредната модерна диета, запомнете – вие не сте дебели, вие имате мазнини. Те са жизненоважни за вашия организъм и за неговото функциониране и нямат нищо общо с външния ви вид, а с оцеляването ви като индивид. Според специалисти трябва да приемете отслабването като цел, която да изпълните и да подходите към него, към всяка друга ваша цел – като например завършването на работен проект или пък подготовката за състезание.

В следващите редове ви предлагаме няколко правила на отслабването, които ще ви помогнат не само да постигнете целите си, но и да ги задържите. Ето ги и тях:

Не диета, а начин на живот

Ако мислите, че диетата е режим, който трябва да спазвате само определено време, а след това да се върнете към стария си начин на хранене, вероятно ще обречете начинанието си на провал и e почти сигурно, че ще си върнете свалените килограми. Още по-лошо – можете дори да качите. Проучвания сочат, че колкото повече килограми свалите през първия месец, толкова по-голям е шансът да продължите да сваляте и да задържате теглото си в дългосрочен план. Логиката е, че постигнатите резултати ще ви мотивират.

Върнете си обратно някои "вредни" храни

Първоначално премахнете продукти, които съдържат добавена захар, алкохола и преработените въглехидрати. След това ги добавете отново към режима си, но в много по-малки количества и се опитайте да си изградите режим, който да можете да спазвате за дълъг период от време. Консумирайте любимите си "вредни" храни, но в граници, които можете да контролирате и които са здравословни. Например – определете максималното количество алкохол, което ще консумирате седмично. Можете да се консултирате и с вашия фитнес треньор.  Ако пък обичате пица, позволявайте си я, но не повече от веднъж в седмицата и нека тя да не бъде повече от 1 парче.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay