Внимавайте: Любима напитка води до подуване на стомаха

Специфичните фибри в лука могат да причинят дискомфорт

11.03.2023 | 12:07 Редактор: Петя Кръстева
Внимавайте: Любима напитка води до подуване на стомаха

Газовете и подуването на стомаха могат да бъдат доста неприятни състояния. Когато стомашната лигавица е раздразнена, дори консумацията на полезни храни може да предизвика и изостри усещането за дискомфорт. Вероятно сте се питали кои храни и напитки могат да го причинят? Ето ги и тях:

Газирани напитки

Основната причина, която ги прави "вредни" е наличието на въглероден диоксид, който се използва, за да се получи любимият ни газиран, гъделичкащ ефект. За съжаление, консумирайки тези напитки, ние поглъщаме и този газ, който веднъж попаднал в храносмилателната система - може да причини подуване на стомаха и дори спазми. За предпочитане е да ги замените с някакъв по-полезен техен вариант. Такъв е комбуча. Това е напитка, която се получава при ферментирането на зелен чай. Особено популярна в Китай, Тибет, Русия и Сибир, от няколко години тя може да се намери и у нас. Комбуча ще подпомогне храносмилането, детоксикацията, може да има благоприятен ефект за намаляването на болките в ставите и дори работата на имунната система.

Лук

Лукът е една от най-често използваните съставки в почти всички ястия и гозби. За съжаление, специфичните фибри, които той съдържа, могат да причинят подуване на корема. Опитайте се да го замените с лук на прах, който е една идея по-щадящ за стомаха. Ако все пак продължавате да изпитвате дискомфорт, вместо лук, наблегнете на използването на повече пресни подправки или бульони.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay