Археолози откриха най-древния вибратор в света, датиращ от Римската империя

Фалосът е намерен в ров заедно с десетки обувки и аксесоари за обличане

20.02.2023 | 22:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Археолози откриха най-древния вибратор в света, датиращ от Римската империя

Археолози откриха единствения известен римски вибратор в естествена големина, открит в ров в най-отдалечените северни покрайнини на империята. Освен като дилдо, 2000-годишният предмет може да е бил и елемент от статуя, която хората са докосвали за късмет, съобщава "Гардиън".

Това, което със сигурност не е, е това, което е каталогизирано след откриването му в римската крепост Виндоланда в Нортъмбърленд през 1992 г.: инструмент за кърпене.

"Трябва да призная", казва преподавателят по археология в университета в Нюкасъл Роб Колинс, "че е очевидно, че това е пенис. Не знам кой го е вписал в каталога така. Може би на някого му е било неудобно или не е смятал, че римляните биха правили такива глупости".

Ако наистина са мислили така, не биха могли да грешат повече, като се има предвид, че двуизмерните и триизмерните изображения на фалоси са били повсеместно разпространени в римския свят, независимо дали в мозайки, фрески, украса на съдове или висулки, носени на врата.

Фалосът от Виндоланда е дълъг 16 см, но според изследователите вероятно е бил по-голям, тъй като археологическото дърво е податливо на свиване и изкривяване. Той е изследван от изследователи от Университета в Нюкасъл и Университетския колеж в Дъблин. Анализът е показал, че това е най-малкото първият известен пример за безплътен фалос, изработен от дърво, намерен някъде в римския свят.

Фалосът е намерен в ров заедно с десетки обувки и аксесоари за обличане, както и занаятчийски отпадъци като кожени изрезки и обработен рог - може би една от причините той да бъде разглеждан като инструмент за кърпене.

Древните фалически предмети често са били използвани за предпазване от зло. Анализът показва, че фалосът от Виндоланда има забележимо по-гладки краища, което показва, че е бил използван за нещо в продължение на определен период от време.

"Вибраторите невинаги са били използвани за удоволствие те могат да бъдат инструменти за изтезания", каза Колинс, цитиран от БГНЕС.

"Това е първият римски вибратор, който е срещан в археологията. От гръцката и римската поезия и гръцкото и римското изкуство знаем, че са използвали вибратори. Но досега не са открити археологически примери, което само по себе си е интригуващо. Ако това е така и е намерен тук, в северната периферия на империята, а не в богатото сърце на римска Италия това е малко изумително", отбелязва Колинс.

Изследователите се надяват, че фалосът от Виндоланда ще подтикне към търсене на подобни предмети в други колекции. Междувременно фалосът е изложен в музея на Виндоланда.

Снимка: БГНЕС