Испански археолози откриха най-голямата каменна скулптура на пенис

Според експертите издълбаните гениталии може да са били изложени, за да предпазват от лош късмет

09.09.2022 | 12:28 Редактор: Ирена Бакърджиева
Испански археолози откриха най-голямата каменна скулптура на пенис

Овална каменна скулптура на пенис, открита наскоро на древен римски обект в Испания, дълга около 46 сантиметра, е най-голямата римска скулптура на фалос, откривана някога, съобщава "Сайънс Алерт". Според експертите издълбаните гениталии може да са били изложени, за да предпазват от лош късмет.

Археолозите открили дългия скулптиран обект в Ел Игерон, обект близо до град Нуева Картея в района на Кордоба в Испания. Историческият музей на Нуева Картея, който ръководи разкопките на обекта, сподели находката в публикация във Facebook.

Ел Игерон датира от IV в. пр.н.е. и първоначално е бил иберийско селище, преди да бъде превзет и застроен от римляните, които завладяват региона през 206 г. пр.н.е. Изследователите подозират, че привличащото вниманието произведение е издълбано в камък, който някога е бил гордо изложен в основата на кула, построена от римляните.

Фалосите са били важен символ в древната римска култура; те често са били използвани за предпазване от лош късмет или за подобряване на мъжествеността. В резултат на това издълбани фалоси често се срещат на древноримски обекти.

Новооткритият фалос обаче повдигна вежди сред изследователите поради размера си, който е над средния. "Този фалос е необичайно голям", казва Андрес Ролдан Диас, археолог от Университета на Естремадура в Испания и директор на Историческия музей на Нуева Картея, пред испанското издание "Ел Паис".

Фалоси често били носени като висулки или бижута в опит да се подобри мъжествеността и плодовитостта. През юни металотърсачи във Великобритания откриха сребърна висулка с пенис, която е особено ценен пример за тези еротични амулети и вероятно е имала заможен собственик.

Не е ясно колко точно фалоса са открити досега в регионите, които някога са били колонизирани от Римската империя, но само в Обединеното кралство са открити поне 92 примера на издълбани гениталии.

Тези фалически изображения обаче не винаги са били създавани с благотворни намерения. През май изследователи на римски форт близо до Адриановия вал във Великобритания откриха каменна плоча, украсена с графити на пениси, съчетани с явна обида, за която се смята, че е гравирана от войници, за да засрамят свой събрат по оръжие, информира БГНЕС.

Резбата от Ел Игерон не е единствената забележителна находка, открита там. По-рано изследователите установиха, че римските укрепления на обекта - кулата с фалос и периметровата стена с дебелина 1,8 м - са построени върху съществуващи иберийски сгради, което е необичайно.

"Тази нестандартна строителна дейност в Ел Игерон, съчетана с потенциално рекордния фалос, подчертава много по-сложна история, отколкото сме очаквали от тези археологически обекти", казва Диас пред "Ел Паис".

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК