Смях, вино и хубава храна - рецептата, с която ще избегнете сърдечните проблеми

Съвременните хора страдат повече от заболяванията

10.02.2023 | 22:27 Редактор: Вяра Димова
Смях, вино и хубава храна - рецептата, с която ще избегнете сърдечните проблеми

Болестите на сърцето са най-разпространените сред съвременните хора. В повечето случаи те не са по рождение, а се придобиват от неправилен начин на живот. Ние не усещаме здравото сърце и изобщо не се замисляме за състоянието му. 

Лекари дават няколко препоръки как да се грижим за сърдечното си здраве.

10 хиляди крачки на ден

Мнозина погрешно смятат, че само тези, които се борят с наднорменото тегло, трябва да предприемат ходене пеша. Тази препоръка важи за всички. Сега повечето от нас водят предимно заседнал начин на живот, което се отразява негативно на здравето дори на много млади хора. Лекари съветват да правите почивки по време на работа на компютъра, да се разхождате из офиса или апартамента, да отделяте време за упражнения, пише "Труд".

Много смях

Доказано е, че смехът значително намалява риска от сърдечни заболявания. При смях в човешкото тяло се активира работата на нервната, хормоналната, сърдечно-съдовата система и дихателните пътища. Също така той е в състояние да намали нивото на кортизола, хормона на стреса, и задейства производството на ендорфини - хормони на радостта, които насърчават разширяването на съдовете и намаляват ефектите от атеросклерозата.

Чаша червено вино

Разбира се, лекарите препоръчват да не се увличате и да ограничите консумацията на тази напитка до 2-3 пъти седмично и само по една чаша. Наскоро учени показаха неочаквани резултати от изследване, според които въздържателите са два пъти по-склонни да умрат от инфаркти и инсулти, отколкото привържениците на правилото "една чаша в сряда и петък".

Балансирана диета

Известно е, че трябва да се храним правилно и разнообразно и да следим теглото си. В същото време и диетолози, и кардиолози съветват да избягваме насилственото ядене на нелюбима храна, смятана за полезна, както и да се отървем завинаги от сладкиши и нишестени храни. С такива забрани можете не само да се превърнете в нещастен, ядосан и гладен човек, но и да си спечелите хранително разстройство.

Снимка: pixabay