Местата в България, с които ще преборите зимната летаргия - вижте кои са те

Ски курортите ни са идеален вариант за чист въздух и почивка

10.01.2023 | 22:55 Редактор: Вяра Димова
Местата в България, с които ще преборите зимната летаргия - вижте кои са те

През зимния сезон, често пъти се улавяме, че ставаме по-летаргични. Желанието за разходки намалява, а с него възможностите да преоткрием природните дадености и красота на нашата страна. Както с всяко нещо и с организирането на малко екскурзия, най-трудно е началото. Предлагаме ви няколко идеи за прекрасни места в България, които задължително трябва да посетите тази зима. Ето ги и тях:

Банско

Този град е любим на любителите на зимни спортове и безспорно най-добрия зимен курорт в нашата страна. Банско е разположен в подножието на северен Пирин, на 927 м надморска височина. Близо до града започва националният парк Пирин, а климатът му позволява задържането на снежната покривка от декември до април. Най-високата точка на ски-центъра е 2560 м, а най-ниската – 1000 м. Има подходящи трасета, на които могат да се радват както напреднали, така и начинаещи в зимните спортове. 

Боровец

На разстояние само от около час, жителите и гостите на столицата могат да се насладят на приказна природа и кристално чист въздух. Боровец е известен като първият курорт в България, а неговата слава започва през далечната 1896 г., когато там се построява първата вила за почивка. Той е разположен по северните склонове на Рила, а климатът му е умерен. Зимата е мека, но за сметка на това с обилни снеговалежи. Този малък и кокетен планински град неведнъж е бил домакин на елитни спортни състезания. 

Велико Търново

Този град със сигурност пленява всеки, който е имал късмета и удоволствието да го посети. Уникалното му разположение – между Дунавската равнина и Стара планина, върху първите възвишения на Предбалкана, ще ви предложи величествени гледки. Градът е столица на Второто българско царство и на Княжество България 1878-1879 г., а на негова територия са разположени няколко големи университета, както и катедралата "Рождество Богородично", крепостите Царевец и Трапезица, както и много музеи и културни забележителности. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС