В замъка си или на другия край на света - как кралските семейства ще прекарат празниците?

За кралските особи празниците са част от работата

25.12.2022 | 10:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
В замъка си или на другия край на света - как кралските семейства ще прекарат празниците?

Европейските кралски особи понякога имат много различни коледни традиции. Но едно нещо е същото за почти всички. Всяка година около едно кралско семейство има много предположения.

Благородството задължава, особено по Коледа - за кралските домове празникът някак си е част от работата. В крайна сметка много поданици искат да знаят коя принцеса прекарва празниците на слънце, какво има на масата на крал Чарлз III и кой бивш крал дори не е поканен.

Великобритания

С Чарлз III една дълга традиция се възражда сред британските кралски особи: тази година семейството ще прекара празниците заедно в провинциалното имение Сандрингам в източна Англия. През последните две години кралица Елизабет II прекарваше фестивала сама в замъка Уиндзор поради правилата за коронавируса. За първата Коледа без кралицата, която почина през септември, кралските особи се завръщат - а с тях и обичайните коледни традиции. Това включва посещение на църковната служба в църквата "Св. Мария Магдалена" на Коледа, както и обяд с пуйка.

Смята се, че престолонаследникът принц Уилям и съпругата му принцеса Кейт ще вземат участие с децата си принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. Заради немските си корени кралските особи, за разлика от своите поданици, раздават подаръци на Бъдни вечер. Кралят също така използва спокойствието на своята резиденция, за да запише първото си коледно послание, което семейството след това разглежда заедно след обяд.

Дания

Датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери отиват на юг за празниците тази година. За първи път от пет години двойката и техните четири деца принц Кристиан, принцеса Изабела, принц Винсент и принцеса Жозефин пътуват до Австралия - родината на Мери.

Кралица Маргрете II - майката на Фредерик, която отпразнува 50-ия си юбилей през 2022 г. - остава вярна на коледната си традиция и отново ще прекара празничния сезон в двореца Марселисборг в Орхус. Тя ще празнува Бъдни вечер със сестра си принцеса Бенедикте и лични приятели. В навечерието на Нова година Маргрете се връща в Копенхаген, за да прочете своята новогодишна реч в двореца Амалиенборг. Речта е култова в Дания и за много датчани е неразделна част от новогодишните празненства.

Швеция

Докато някои членове на датското кралско семейство отсъстват, други скандинавски кралски особи вероятно ще прекарат празничния сезон у дома. Шведското кралско семейство ще празнува Коледа и Нова година насаме, съобщи съдът в Стокхолм при поискване. А също и крал Карл XVI. По традиция Густав ще се обърне към шведския народ.

Норвегия

В Норвегия крал Харалд V за малко да прекара Коледа в болницата. Само преди няколко дни му откриха инфекция, която трябваше да се лекува с антибиотици. Той беше откаран в болницата в Осло, но успя да напусне в сряда. Според кралското семейство 85-годишният мъж се възстановява, но сега приема нещата малко по-леко.

Дворът в Осло каза пред ДПА, че Харалд и съпругата му кралица Соня ще празнуват Коледа в кралската вила на Холменколен, северно от Осло. Семейството на престолонаследника Хокон ще бъде там на Бъдни вечер и някои от следващите коледни дни. След това се очаква кралското семейство да присъства на служба наблизо на Коледа.

Испания

Разбира се, и в Испания коледната реч на краля е част от установения ритуал на Бъдни вечер за мнозина. Кралските особи обаче не позволяват поглед върху семейната традиция. Никога не разкриват къде и как прекарват Коледа. Ясно е, че принцеса Леонор, която посещава интернат в Уелс, ще има ваканция. Следователно 17-годишната кралска особа трябва да може да празнува със семейството си. 

Въпреки че няма официално съобщение от кралското семейство, сигурно е, че дядо Хуан Карлос - все още в изгнание в Абу Даби от лятото на 2020 г. поради различни скандали - няма да бъде там за трети пореден път.

Монако

Както при британските кралски особи, кралското семейство на Монако се връща към традицията тази година. Миналата Коледа принц Албер II и близнаците Габриела и Жак посетиха принцеса Шарлийн в клиника извън Монако. Сега 44-годишната жена се възстанови от състояние на общо изтощение и зъбобол след месеци, белязани от здравословни проблеми в родната ѝ Южна Африка. Монако си върна своята принцеса от пролетта. На запитване от двореца не разкриват какви планове има семейството за празниците.

Холандия

За холандското кралско семейство Коледа е един от онези редки случаи, когато всички отново са заедно. Защото принцеса Алексия, втората по-голяма дъщеря на крал Вилем-Александър и кралица Максима, в момента посещава интернат. Престолонаследникът Амалия учи в Амстердам и всъщност трябва да живее там, но заради заплахите от организираната престъпност принцесата е под лична охрана и отново живее в двореца в Хага с родителите си и най-малката си сестра Ариан.

Къде точно кралското семейство ще прекара празниците, не е известно. Обикновено то лети до Аржентина всяка година, за да празнува със семейството на Максима, но заради строгите мерки от коронавируса това не е възможно през последните две години.

Снимка, архив: БГНЕС