Рецепти за поддържане на холестерола в норма

Ябълките съдържат биоактивни съединения, които могат бързо да намалят нивата му

05.12.2022 | 14:29 Редактор: Вяра Димова
Рецепти за поддържане на холестерола в норма

Има редица фактори, които могат да доведат до дисбаланс в стойностите на холестерола, което е причина за натрупването на плаки в кръвоносните съдове, което пък крие сериозен риск за здравето.

Вижте 4 идеи за вкусни смути напитки, които могат да бъдат част от здравословното ви меню за поддържане на холестерола в норма.

Смути с ябълки и овесени ядки

Ябълките са богати източници на фибри и съдържат биоактивни съединения, които могат бързо да намалят нивата на холестерола, сочат изследвания. Според учени, редовната консумация на плодовете спомага за намаляване нивата на LDL и триглицеридите в рамките на 2 месеца. Овесените ядки са богат източник на бета-глюкани, които са вид разтворими фибри, които могат да свържат излишния LDL и да допринесат за отстраняването му от организма. 

В блендер комбинирайте 1 ябълка, ½ ч. ч. овесени ядки, 1/2 ч. л. канела на прах, 1 малък добре узрял банан, 1 и ½ ч. ч. мляко. Може да ползвате ядково мляко или обикновено прясно. Пасирайте всичко до получаването на хомогенна напитка.

Смути с горски плодове

Горските плодове са известни със своите антиоксидантни свойства. Имат малко калории, добро количество фибри и са едни от най-полезните плодове за здраво сърце. Смята се, че редовната им консумация може да допринесе за понижаване нивата на холестерола и елиминирането на свободните радикали.
В блендер комбинирайте горски плодове по ваш избор – малини, ягоди, къпини, малко годжи бери, около 10 бр бадемови ядки, предварително накиснати за няколко часа в топла вода и обелени от люспите. Добавете прясно или кисело мляко, може малко мед и ленено семе.

Смути с авокадо

Авокадото е богато на фибри и здравословни мазнини, които не само ни помагат да имаме красива кожа и коса, да отслабваме, но са полезни за здравето на сърцето, за баланса на холестерола. Редовната консумация на авокадо спомага за подобряване на храносмилането, зарежда ни с енергия и като цяло помага да сме по-здрави и в добра форма. В блендер комбинирайте 1 круша, ½ авокадо и 1 ч. ч. растително или ядково мляко. Всичко се смила добре.

Смути с орехи и фурми

Орехите ни осигуряват здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е. Консумацията на омега-3 мастни киселини се счита за полезна за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на сърдечното здраве, метаболизма, имунитета и други. За да си приготвите вкусно и полезно смути, в блендер комбинирайте 1 банан, 6-7 орехови ядки, които може да накиснете предварително в топла вода за около час, 3-4 фурми без костилки, 1 ч. ч. ядково или растително мляко.

Четете повече на az-jenata.bg.

Снимка: pixabay