Как да поддържаме добра физическа форма през есента?

Обръщайте внимание на тренировките и храната

14.11.2022 | 13:26 Редактор: Вяра Димова
Как да поддържаме добра физическа форма през есента?

Поддържането на желаното тегло си остава не просто цел, а част от живота. Опитваме диета след диета, режим след режим. Всички те действат, но сякаш за малко. Скоро организмът ни се настройва и килограмите се връщат по местата си. Мотивацията е силна в началото, но колкото повече време минава, толкова по-трудно става да поддържаме темпото. Какво би могло тогава да ни помогне да поддържаме форма през есента?

Винаги загрявайте преди тренировка

Мнозина от нас пренебрегват това много важно правило. Независимо дали сте любител на фитнеса или пък на спорта на открито, опитайте се винаги преди тренировка да загреете тялото за 5-10 минути. Правете това без значение от температурата. Този трик ще ви предпази от наранявания, разтежения и травми. 

Тренирайте със собствено тегло

Независимо от методите, които сте опитвали през времето, във вашата тренировъчна програма винаги трябва да присъстват упражнения със собствено тегло. Ако ги изпълнявате правилно, клековете, лицевите опори и коремните преси могат да бъдат достатъчно ефективни, за да поддържате тялото си в кондиция. 

Опитайте се да тренирате навън

За да сте във форма, нямате нужда от скъпа екипировка или пък дори карта за фитнес зала. Единственото, от което се нуждаете, са удобен панталон и чифт маратонки. Запомнете, че най-трудно е началото – веднъж щом излезете от вкъщи и се раздвижите, настроението ви ще се подобри и ще се чудите защо не сте го направили по-рано.

Упражненията на открито освен за поддържане на формата ви, ще ви помогнат да повишите настроението си, да се освободите от стреса и да се заредите с положителна енергия.

Плувайте

Един начин, за да запазите спомена за лятото и морските преживявания е да плувате. Плуването е комплексен спорт, който натоварва всички големи групи мускули като същевременно е щадящ за ставите. Това го прави особено подходящ за вас ако имате предишни травми или контузии. Освен че ще подобрите настроението си и ще се освежите, пригответе се да изгорите и сериозно количество калории, около 170 до 280 за около 30 минути.

Яжте сезонни зеленчуци и плодове

Хубавата храна е един от най-важните стълбове на здравето и красотата. Опитайте се да консумирате продукти, които можете да намерите на вашите географски ширини. Плодовете и зеленчуците ще ви заредят с витамини, минерали и фибри. Не забравяйте да поемате и достатъчно полезни въглехидрати с нисък гликемичен индекс, за да предотвратите пиковете на кръвна захар. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка pixabay.com