Спрете с тези токсични навици, вредите на децата си

Kритичните родители непрекъснато посочват грешките и неуспехите

25.10.2022 | 23:20 Редактор: Петя Кръстева
Спрете с тези токсични навици, вредите на децата си

Kритичните родители непрекъснато посочват грешките и неуспехите на децата си. Натъртват и акцентират върху тях постоянно. Негативни са, понякога дори жестоки в упреците си. Рядко са доволни от постиженията на децата си. Изискват изключително много от децата си и го представят като загриженост и строгост. Но в действителност, това поведение е много по-токсично и обсебващо, затова е важно да проследим до какви последствия може да доведе при децата. И как бихме могли да го ограничим, ако усетим, че ние сме от типа твърде критични родители.

Сред основните вреди, които критичните родители могат да нанесат на семейството си, са:

Токсична обстановка

Конфликти и скандали са често срещани в семейството на много критични родители. Вечното им недоволство създава токсична атмосфера, отчуждава децата и може да доведе до тяхното изолиране от родителите. А дистанцията и затварянето в себе си разрушава доверието във връзката дете-родител и това може да предизвика сериозни проблеми в живота на детето.

Поведенчески проблеми

Прекалено критичният модел на възпитание често се свързва с развитието на поведенчески проблеми при децата. Това може да е форма на неподчинение у дома или в училище, проява на агресия, разрушаване на различни видове имущество. Подобни проблеми в поведението не бива да се подценяват и подминават в никакъв случай с обяснението "той/тя е дете или тийнейджър". Това са сигнали, че нещо важно се случва в живота на детето и трябва да се вземат мерки.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК