Филм за руското влияние в Африка спечели наградата на ЕП за журналистика

Мецола: Силната демокрация се нуждае от силна преса

20.10.2022 | 08:24 Редактор: Тодор Петров
Филм за руското влияние в Африка спечели наградата на ЕП за журналистика

Двама журналисти, Клемон Ди Рома и Карол Валад, получиха наградата "Дафне Каруана Галиция" за 2022 г. за документалния филм "Централноафриканската република: "меката сила" на Русия".

Филмът е копродукция на Découpages и Arte G.E.I.E. За първи път той е излъчен по Arte Reportage на френски, немски и английски език, а после и по France 24.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателят, отговарящ за наградата, Пина Пичерно и генералният секретар на Международната федерация на журналистите Антони Белонже, представляващ също 29-членното независимо европейско жури, откриха церемонията по награждаването, която се проведе в пресцентъра на Европейския парламент "Дафне Каруана Галиция" в Страсбург.

"Наградата "Дафне Каруана Галиция" е мощно послание. Европейският парламент застава на страната на истината и справедливостта, на независимата журналистика. Силната демокрация се нуждае от силна преса. Няма демокрация без свобода на медиите. В Европа правата и свободите са цели, за които се борим, а не препятствия", заяви председателят Мецола.

В периода 3 май – 1 август 2022 г. над 200 журналисти от 27-те държави от ЕС изпратиха своите материали за конкурса. Журито подбра 11 от тези предложения, сред които бе излъчен крайният победител.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК