Хапвайте авокадо при суха кожа, избягвайте кафе и алкохол

Пържените храни и добавените захари стимулират секрецията на себум

12.10.2022 | 09:57 Редактор: Петя Кръстева
Хапвайте авокадо при суха кожа, избягвайте кафе и алкохол

Кожата се влияе от това, което ядем. Храната е един от най-важните фактори за състоянието ѝ, нейната степен на хидратация, подхраненост и текстура. Някои храни имат свойството да подобряват състоянието на кожата, да стимулират регенерирането на клетките ѝ, да хидратират и внасят ценни вещества в нея. Докато други влошават състоянието ѝ, провокират прекомерна секреция на себум, създават условия за възпаления, стареене, влошават сухотата или омазняването.

Всеки специфичен тип кожа се нуждае от различна грижа и различни хранителни вещества, Мишел Грийн, козметичен дерматолог от Ню Йорк, цитирана от healthline.com, споделя, че за всеки тип кожа има най-лоши и най-полезни храни. 

Най-добрите и най-лошите храни за суха кожа

Най-доброто, което на първо време трябва да направите за сухата си кожа, е да се хидратирате добре. Пийте повече вода и избягвайте дехидратиращи напитки като кафе и алкохол, газирани и подсладени напитки. 

Най-добрите храни при суха кожа са авокадо, зехтин, сьомга, които са изключително богати източници на мастни киселини. Тези вещества не само подхранват кожата, но и я хидратират. 

Най-добрите и най-лошите храни за мазна кожа

Мазната кожа се нуждае от балансиране. Има някои храни, които провокират още по-ускорена секреция на себум и мазнини от мастните жлези, което утежнява състоянието ѝ и запушва порите. Храните, които стимулират мастната секреция, са богатите на трансмазнини продукти, пържените храни, добавените захари, рафинираните въглехидрати. 

Най-добрите храни за мазна кожа, които потискат свръхсекрецията на себум са авокадо, маслини, риба, ленено семе, зехтин.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК