Заради войната в Украйна - Ливърпул ще е домакин на "Евровизия" през 2023 г.

Киев не може да гарантира сигурността на 40 000 души по време на конкурса

08.10.2022 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева
Заради войната в Украйна - Ливърпул ще е домакин на

Родният град на "Бийтълс" - Ливърпул, ще бъде домакин на музикалния конкурс "Евровизия" през май 2023 г., съобщи Би Би Си.

Великобритания пое домакинството от Украйна заради войната в страната.  Финалният кратък списък на потенциални градове - домакини беше сведен на финала до Ливърпул или Глазгоу.

Украйна трябваше да бъде домакин на конкурса, след като през май украинската фолк-рап група "Калуш оркестра" спечели короната на "Евровизия", на вълната на подкрепата за страната им след нахлуването на Русия, припомня Франс прес.

Въпреки протестите на украинското правителство, през юни Европейският съюз за радио и телевизия, който ръководи "Евровизия", постанови, че Украйна не може да гарантира безопасността на повече от 10 000 души, участващи в продукцията, и на още 30 000 фенове, които се очаква да присъстват.

Първоначално правителството в Киев се закани да се бори срещу решението да не му се позволи да бъде домакин, но по-късно се съгласи на събитие с участието на Обединеното кралство, което ще има силно изразен украински привкус, отбелязва Франс прес.

Сега, Би Би Си потвърди, че полуфиналите ще се проведат в Ливърпул на 9 и 11 май, а големият финал - на 13 май, информира БНР.

В съответствие с правилата на "Евровизия" Украйна все още има гарантирано място на големия финал догодина, заедно с останалите постоянни пет държави: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Една русалка
преди 1 година
ПОДСКОЧИ НА КРИМСКИЯ МОСТ, ПО НЕВНИМАНИЕ СИ ИЗТРЪСКА ЦИГАРАТА ВЪРХУ ЦИСТЕРНА С ВОДКА ЗА КРИМ ПО СЛУЧАЙ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДРУГАРЯ ПУТИН. ПО НАТАТЪК ВИ Е ИЗВЕСТНО... Сигнализирай за неуместен коментар