Обединеното кралство ще е домакин на "Евровизия" вместо Украйна

"Песенният конкурс ще бъде в подкрепа на Киев", заяви Николай Чернотицки

25.07.2022 | 18:18 Редактор: Петя Кръстева
Обединеното кралство ще е домакин на

Музикалният конкурс "Евровизия" ще се проведе в Обединеното кралство вместо в Украйна през 2023 година, съобщава Би Би Си. Организаторите решиха, че събитието не може да се проведе в страната победител - Украйна, поради продължаващата война. Обединеното кралство зае второ място в тазгодишния конкурс, заради което Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) започна преговори с Би Би Си.

Все още не е известно кой град ще бъде домакин, но Глазгоу и Манчестър са проявили интерес. Те ще трябва да докажат, че разполагат с подходящи съоръжения, а също и да преминат през тръжна процедура. Съответното място трябва да може да настани около 10 000 зрители, да е близо до международно летище и да разполага с хотелски стаи за поне 2 000 делегати, журналисти и зрители.

Украинският участник "Калуш Оркестра" спечели тазгодишния конкурс през май, а Сам Райдър от Обединеното кралство зае второ място, което е най-добрият резултат на страната от 1998 г. насам.

Решението Украйна да не е домакин бе посрещнато с разочарование в страната.  Министърът  на културата Олександър Ткаченко поиска промяната му, но това няма да се случи, предаде dnes.bg.

"Песенният конкурс "Евровизия" през 2023 г. ще бъде в подкрепа на Украйна. Убеден съм, че заедно ще успеем да добавим украински дух към това събитие и отново да обединим цяла Европа около общите ни ценности за мир, подкрепа, отбелязване на разнообразието и таланта", обобщи ръководителят на управителния съвет на телевизионния оператор Николай Чернотицки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК