Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители

Тези хранителни добавки "не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта"

09.10.2022 • 06:50 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители
Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители

Според мащабно западно проучване от 2022 година, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Проучване, публикувано в BMJ, проследява 103 388 възрастни французи. Заключението е, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пише сайтът draxe.com

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента.

Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки "не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта".

Учените смятат, че изкуствените подсладители допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички