Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители

Тези хранителни добавки "не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта"

09.10.2022 | 06:50 Редактор: Елеонора Танева
Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители

Според мащабно западно проучване от 2022 година, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Проучване, публикувано в BMJ, проследява 103 388 възрастни французи. Заключението е, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пише сайтът draxe.com

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента.

Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки "не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта".

Учените смятат, че изкуствените подсладители допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК