Защо повечето хора избират захарта пред подсладителите?

Това предпочитане не е само въпрос на вкус, причината се крие в червата

23.02.2022 | 22:02 Редактор: Ваня Кузманова
Защо повечето хора избират захарта пред подсладителите?

Когато трябва да избираме между храна, съдържаща захар и друга с подсладител, повечето хора ще изберат захарта. Но това предпочитание не е само въпрос на вкус, защото причината се крие в червата. Проучване на Университета Дюк разкрива, че има клетки в чревния тракт, способни да разграничат истинската от изкуствената захар. И могат да изпратят информацията за тази разлика към мозъка за секунди.

В храносмилателния тракт са идентифицирани клетки, които ни карат да ядем захар. Те са разположени в горната част на червата, покрай стомаха според изследване, ръководено от Диего Бохоркес, професор по медицина и невробиология в Медицинския факултет на Университета Дюк.

Защо червата ни предпочитат истинската захар?

Захарта има вкус и хранителна стойност и червата са в състояние да ги идентифицират, потвърждава изследователят. Много хора се борят срещу желанието за консумация на храни, съдържащи захар, но това проучване разкрива, че когато я приемаме, червата ни генерират сигнали за удоволствие, които не могат да бъдат предизвикани от подсладители. 

Ако тази връзка може да бъде променена и се стигне до там, че захарта да не създава такова приятно усещане, заболявания като диабет или затлъстяване биха могли да се лекуват директно чрез въздействие върху червата, заключават авторите на изследването.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК