До какво води прекомерната консумация на захар?

Умерената консумация на естествена фруктоза е здравословна

16.02.2022 | 16:28 Редактор: Теодора Патронова
До какво води прекомерната консумация на захар?

Фруктозата, заедно с глюкозата, е компонент на бялата захар и царевичния сироп. И двата подсладителя се използват като общи съставки при приготвянето на преработени храни, сосове и подправки, сладкиши и сладки безалкохолни напитки.

Многобройни проучвания свързват повишената консумация на тези продукти с по-голяма честота на метаболитни заболявания като затлъстяване, диабет, мастно чернодробно заболяване и повишени нива на липиди в кръвта.

Увеличаването на консумацията на хранителни продукти, богати на подсладители, води успоредно до увеличаване на усвояването на калории. Калории, които, ако не бъдат изгорени, се натрупват под формата на мазнини в тялото и ще насърчат развитието на метаболитните заболявания.

Умерената ежедневна консумация на естествена, непреработена храна, като плодове, е здравословна. 

Когато усвоим голямо количество фруктоза, "извадено от естествената ѝ среда", независимо дали от бонбони, сос, сладолед или, по-лошо, в течна форма, например в подсладена напитка, ситуацията е много различна .

Ние буквално заливаме храносмилателния си тракт с фруктоза, разтворена във вода. Там тя се усвоява от чревните клетки, но те бързо се претоварват и поради това голяма част продължава пътя си към черния дроб. 

Честата консумация ще надхвърли способността ни да регулираме тези процеси и в дългосрочен план ще доведе до здравословни проблеми.

С течение на времето метаболитните нарушения също увеличават риска от сърдечен удар или дори рак.

Скорошно проучване показва, че колкото по-висока е консумацията на захар, толкова по-голяма е заболеваемостта от рак.

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК