За по-добро здраве: Намалете силно преработената храна

Заложете на пресните плодове и зеленчуци, суровите ядки, пълнозърнестия хляб

05.07.2021 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
За по-добро здраве: Намалете силно преработената храна

Консервирана, замразена, пастьоризирана или опакована - всяка такава храна е преработена, а силно преработените храни често съдържат големи количества сол, захар, добавки и консерванти, които могат да навредят на нашето здраве.

Истината е, че по-голямата част от нашата диета трябва да се състои от пълноценна, минимално преработена храна. Това е един от най-ефективните начини за грижа за здравето.

Заредете дома си със здравословни закуски

Поддържането на количества от различни лесно преносими и хранителни леки закуски може да улесни много здравословния избор в движение. Такива са пресните плодове, зеленчуци, сурови ядки, хумус, твърдо сварени яйца, пълнозърнест хляб.

Преминете на пълнозърнести храни

Един от най-лесните начини да намалим преработените храни е като заменим рафинираните зърнени култури като бяла паста, бял ориз, бял хляб и тортили за пълнозърнести алтернативи, като кафяв ориз и пълнозърнести макарони, хляб и тортили. Пълнозърнестите храни са с по-високо съдържание на важни хранителни вещества като фибри, но също така е доказано, че предпазват от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Пийте повече вода

Напитките с добавена захар като газирани напитки, сладък чай, плодови сокове и спортни напитки са с високо съдържание на захар и калории, но с ниско съдържание на основни хранителни вещества. Замяната им с вода е чудесен начин да намалим приема на преработени храни и да подобрим своето здраве. 

Естествено газираната или ароматизирана вода са две чудесни възможности, ако обикновената вода не е любимата ви напитка. Като алтернатива можете да опитате да вода с пресни плодове или билки за допълнителен привкус.

Яжте повече зеленчуци

Когато приготвяте ястия у дома, включете поне една порция зеленчуци, за да увеличите приема на здравословни, непреработени храни. Можете да добавите спанак към бърканите яйца, или да задушите броколи за гарнитура, както и да приготвите гювеч от тиквички, моркови или карфиол. Зеленчуците са много хранителни и чудесен източник на фибри, което ни кара да се чувстваме сити между храненията и ограничава апетита.

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК