Добра идея ли е да съхраняваме храна в пластмасови съдове?

На дъното на повечето такива ще намерите триъгълник за рециклиране с номер

28.06.2021 | 17:32 Редактор: Юлия Христова
Добра идея ли е да съхраняваме храна в пластмасови съдове?

Пластмасата е синтетичен или полусинтетичен материал, който е издръжлив, лек и гъвкав. Тези свойства позволяват от нея да се изработват медицински изделия, автомобилни части и стоки за бита, като контейнери за съхранение на храна и напитки.

На дъното на повечето пластмасови изделия ще намерите триъгълник за рециклиране с номер - идентификационен код, вариращ от 1 до 7, който указва от какъв тип пластмаса е направен.

Седемте вида пластмаса и продуктите, произведени от тях, включват:

Полиетилен терефталат (PET или PETE): бутилки за газирани напитки, контейнери за майонеза;

Полиетилен с висока плътност (HDPE): контейнери за перилен препарат, кофички за мляко;

Поливинилхлорид (PVC): водопроводни тръби, електрически кабели, завеси за душ;

Полиетилен с ниска плътност (LDPE): найлонови торбички, бутилки и опаковки за храни;

Полипропилен (PP): капачки за бутилки, контейнери за кисело мляко, контейнери за съхранение на храна, капсули за кафе за еднократна употреба, бебешки бутилки;

Полистирол или стиропор (PS): опаковки за ядки, контейнери за храна за еднократна употреба;

Други: поликарбонат, полилактид, акрил, акрилонитрил бутадиен, стирен, фибростъкло, найлон.

Употребата на пластмаса буди загриженост не само заради пагубното ѝ натрупване в природата, но и заради риска от отлагане на химикали – някои от които вредни - в храните и напитките, които съхраняваме в пластмасови съдове. Химикалите, които будят най-голямо безпокойство, са бисфенол А (BPA) и фталатите, използвани за увеличаване на гъвкавостта и трайността.

Тези химикали - особено BPA – се отразяват негативно на ендокринната система и са свързани с повишен риск от затлъстяване, диабет и репродуктивни проблеми.

BPA се съдържа основно в поликарбонатните пластмаси, които се широко използвани през 60-те години на миналия век за направата на контейнери за храна, чаши за пиене и бебешки бутилки.

BPA е от тези пластмаси, които отделят химикали в храните и напитките с течение на времето, а когато пластмасата е изложена на топлина, процесът се ускорява. В наши дни здравните регулатори в много страни по света са забранили използването на BPA в опаковки за кърмачета.

И все пак, проучвания показват, че дори пластмасите без BPA могат да отделят други химикали, като фталати, бисфенол S и F (BPS и BPF), в храната, когато се затоплят в микровълнова фурна, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК